Timp de preparare: 2 ore
Timp de gatire: 50 minute
Timp total: 2 ore 50 minute
Portii: cca. 30 bucati
Ingrediente pentru Prajitura Bucuresti
Blat colorat pentru Bucuresti (cca. 660 g)
7 oua (separate albusurile de galbenusuri)
170 g zahar cristal
1 praf de sare
60 g sirop de zahar ars (din 60 g zahar si 30 g apa – o lingura se retine pentru glazura)
260 g faina
60 g apa rece
10 g ulei de floarea-soarelui
Optional: 15 g cacao
Crema de cacao cu unt si fondant (300 g)
125 g fondant alb de cofetarie
125 g unt gras 82%, la temperatura camerei
25 g unt topit
15 g cacao neagra pudra
½ plic zahar vanilat
4 g rom superior (o lingurita) sau cateva picaturi de esenta
Crema verde de unt cu fistic (400 g, din care 100 g pentru decor)
250 g fondant alb de cofetarie
160 g unt gras 82% (moale, la temperatura camerei)
½ plic zahar vanilat sau pudra de vanilie
Colorant natural verde
Aroma naturala de fistic
Sirop pentru insiropat (cca. 550 g)
300 g zahar tos
250 g apa rece
Coaja rasa de la 1 lamaie
2 plicuri zahar vanilat
35 g rom superior (2 linguri) sau cateva picaturi de esenta
Glazura din fondant de cacao
350 g fondant alb de cofetarie
40 g cacao neagra pudra
15 g sirop de zahar ars (pastrat de la blat)
1-2 linguri apa (daca sunt necesare)
Mod de Preparare
Blatul colorat:
Separe albusurile de galbenusuri. Bate albusurile cu un praf de sare pana devin spuma ferma.
Adauga treptat zaharul cristal si continua sa bati pana obtii o bezea lucioasa.
Incorporeaza galbenusurile, urmate de siropul de zahar ars (50 g pastreaza pentru glazura), apa rece si uleiul.
Cerne faina si, daca doresti, cacao. Adauga-le in compozitie, amestecand usor pentru a pastra aerarea.
Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace la 180°C timp de 30-35 minute. Lasa blatul sa se raceasca complet.
Siropul de insiropat:
Amesteca zaharul tos cu apa rece si adauga coaja rasa de lamaie. Fierbe pana zaharul se dizolva complet.
Ia de pe foc, adauga zaharul vanilat si romul. Lasa siropul sa se raceasca.
Crema de cacao:
Topeste fondantul alb la bain-marie.
Adauga cacao, untul topit si esenta de rom.
Mixeaza cu untul la temperatura camerei pana obtii o crema omogena si lucioasa.
Crema de unt cu fistic:
Topeste fondantul alb la bain-marie.
Adauga untul moale, zaharul vanilat, colorantul verde si aroma de fistic. Mixeaza pana obtii o crema fina si aromata.
Glazura din fondant:
Topeste fondantul alb la bain-marie.
Adauga cacao, siropul de zahar ars si, daca este necesar, putina apa pentru a obtine consistenta dorita.
Asamblarea:
Taie blatul racit in doua sau trei foi egale.
Insiropeaza fiecare foaie cu siropul pregatit.
Intinde crema de cacao intre foi si niveleaza bine.
Aplica un strat subtire de crema de fistic la suprafata, lasand o parte pentru decor.
Toarna glazura de fondant deasupra prajiturii si lasa sa se intareasca.
Decoreaza cu crema de fistic si modele fine de glazura sau ciocolata, dupa preferinta.
Comments